De EERSTE Aflevering ...
Bart en Tom Je had er maanden op moeten wachten, maar zondag 7 december was het dan eindelijk zover. De Schalkse Ruiters waren terug ! Meteen kreeg je een nieuwe (en voor deze ene keer extra lange!!) intro te zien . Het vertrouwde decor had enkele kleine wijzigingen ondergaan, maar voor de rest straalde het HOME SWEET HOME uit !
Mike Verdrengh Weerom waren de verwachtingen hoog gespannen, maar Bart en Tom wisten die al meteen in te lossen door hun gast van formaat: Mike Verdrengh. De zichtbaar opgetogen Ruiters stakken hun geluk niet onder stoelen of banken...ze hadden "den Mike".
Bart opperde dat bij VTM "statements" werden geïntroduceerd (zoals:ik sta hier bij het treinongeval,...), iets wat Mike ontkende. Tom moest toegeven dat het een mislukte overgang was naar hun eerste filmpje. Mensen werden hierin gevraagd "het beeld te vullen" terwijl de journalist (een vermomde Bart en Tom) zijn "statement" uitsprak.  Daarna werden de
Viviaene, het vlaamse ex-heroïne hoertjeBetty was één van die oudere vrouwen die krampachtig jong proberen te zijn.Vrouwen die een hond verkiezen boven een lief kindje
mensen geconfronteerd met het "statement". Zo was er Viviaene, het vlaamse ex-heroïne hoertje, mensen met kleren van spullenhulp, zelfstandigen die in het zwart werken, Vannessa en Suzanne : mannen die een geslachtsoperatie hadden ondergaan.  Betty was één van die oudere vrouwen die krampachtig jong proberen te zijn, getrouwde mannen/vrouwen die al jaren homofiel/lesbisch waren, vrouwen die een hond verkiezen boven een lief kindje en het schrijnende verhaal van impotentie bij oudere mannen. Op enkele uitzonderingen na bleken de meeste mensen te verbaasd om onmiddellijk te kunnen reageren.
Bart kon niet nalaten te vermelden hoe opvallend het is dat, afgezien van Danny Verstraeten, er weinig lelijke vrouwen
op het TV-scherm komen bij VTM en dat daardoor de Miss Belgium verkiezingen de laatste jaren veel belangrijker zijn geworden.
Mike kon dit niet ontkennen maar moest er wel bij vermelden dat hij niet verantwoordelijk was voor hun opleiding (als die er al was).

Deze keer kon Klein Vlaanderen stemmen op de reportages met op de achtergrond muziek van Familie , Tien om te zien,...

Uit een volgend filmpje bleek dat de formule van Schalkse Ruiters door vooral regionale zenders werd overgenomen.   Zo kon je genieten hoe Hasselt TV, Klein Meulebeke TV en Gent TV elk op hun manier een (hilarische) versie van het programma brachten. 

Hasselt TVKlein Meulebeke TVGent TV
De BRTN strateeg Daarna was het de beurt aan de strateeg plaatklkl.jpg (3829 bytes) van de BRTN.  Deze kwam onze Ruiters enkele 'richtlijnen' doorgeven.  Zo kon de Stella-reclame echt niet door de beugel, mochten ze geen geld aannemen van Mike (zelfs geen miljarden) en mochten de capaciteiten van Mike zeker niet vergeleken worden met die van de directie van de BRTN !   Een technisch defect zorgde er echter voor dat de rest van het filmpje niet werd uitgezonden !
In bed met Dagmar Naar aanleiden van de tweede reportage gingen de Schalkse Ruiters het geluidsniveau bij enkele BV's opmeten (een flagrante schending van de privacy !).  Werden gecontroleerd : Jean-Luc Dehaene, Jacques Vermeire en Eva, Mike Verdrengh, Louis Tobback, Margriet Hermans, Eric Strieleman en een heerlijke Dagmar Liekens (Koen, we zijn jaloers !).
Na de derde reportage werd het programma eventjes onderbroken voor reclame.  De ondertussen beroemd geworden "Stella" spot werd eindelijk in zijn originele vorm getoond op de Vlaamse en Nederlandse beeldbuizen.   Nadat de Ruiters de VTM uitgebreid hadden gefeliciteerd met hun vlugge reactie kwamen ze met wat iedereen in stilte een beetje hoopte...er waren nog clips uitgezonden en je kreeg voor het eerst sinds lang het gesmaakte optreden van de Man Van Melle !! Het neusje van de 'zalf' werd voor het laatste gehouden....
De danseressen Het tweede deel startte spectaculair met Bart en Tom die opkwamen, begleid door zes danseressen.  Mike werd door twee andere danseressen naar zijn plaats gebracht.   Ze hadden dit altijd al willen doen en het hield meteen  hun zenuwen een beetje in bedwang te houden. Ondertussen gaf Mike een verloren gewaande schroef terug aan Tom.
Red Michiel Nationale held "Red Michiel" werd weer van stal gehaald en was tijdens de pauze gaan polsen naar de reacties van de kijkers op hun programma.  Sommigen hadden naar HT&D gekeken, één dacht dat het de verborgen camera betrof, nog iemand keek uitsluitend naar Canvas en iemand anders herkende "Red Maurice".
Sorry, naar HT&D gekeken !Da moe ik eerst een aan mijne man vragen !Waar hebben we die nog gezien ?!
Tenslotte werden we nog geconfronteerd met enkele hoogtepunten van het vorig seizoen.  Achtereenvolgens zag je Jan Hoet, Dirk Sterckx, Jan Van Rompaey, Goedele Liekens en Bart Peeters.  Al vlug werd duidelijk dat de fragmenten grotendeels opnieuw waren opgenomen en nieuwe feiten aan het licht brachten.  Zo wist Goedele te vertellen dat ze op 'het moment' niet kan nalaten van 'op de prairie' te roepen.  Bart vertelde dat Mike eigenlijk Maurice heet en dat we niet Guido maar Gerard Depraetere moeten zeggen.
Jan HoetJan Van RompaeyIn de prairieeee !!
Tot slot konden Bart en Tom  niet nalaten Mike te wijzen over het enorme potentieel dat nog steeds bij de BRTN zit en dat Mike blijkbaar over het hoofd had gezien.  Naast henzelf waren er nog drie belangrijke kandidaten : Sabine Haegedoorn (Die in profiel Griekenland bedekt) zou volgens Mike  ideaal zijn om in het VTM programma (!!) Het Swingpaleis mee te spelen.  De artistieke duizendpoot Kurt Van Eeghem wacht nog even met overstappen tot hem wat meer geld geboden wordt.  Als laatste gaf  Sabine De Vos  zonder blikken of blozen toe dat ze   reeds met VTM gesproken had.  Maar toch zou ze de BRTN nooit verlaten !
Sabine HaegedoornKurt Van EeghemSabine De Vos, samen met Bart en Tom
11% van de bellers evalueerden  alle reportages juist.  Guy Boon uit Wilsele was één van hen en kreeg voor zijn doorzicht het prachtig TV-toestel cadeau.